28.1.2014

Koemaalauksia

Maalarinvalkoinen vs NCS S 0505-R70B
Sompailu jatkuu. Violettiin taittava sininen väri ei ehkä sittenkään... Jos asiasta haluaa löytää jotakin positiivista, niin ainakin NCS-värijärjestelmä tulee tutuksi. Tummuus ja värin määrä ovat maalissa jo ok, enää täytyisi saada se sävy kohdalleen.

Kuinka NCS-järjestelmää luetaan


NCS-notaatio eli kuinka NCS:ää luetaan.
Seinälle maalaamamme värin NCS-järjestelmän koodi on S 0505-R70B. Koodi kuvaa väriä, joka sisältyy värijärjestelmän standardikokoelmaan (S).

Koodin ensimmäiset neljä numeroa kertovat värin vivahteen, joka koostuu värin tummudesta ja värikylläisyydestä. Esimerkkivärini on hieman huono esimerkki, sillä sen tummuutta ja värikylläisyyttä ilmaistaan samalla numerolla 05. Tummuus kertoo kuinka tumma väri on suhteessa mustaan (asteikko 0-99). Värikylläisyys kertoo puolestaan sen, kuinka vahva värisävy on kyseessä, eli kuinka paljon väri muistuttaa saman värisävyn täysin värikylläistä väriä.

Koodin viimeinen osa kertoo värin varsinaisen värisävyn. Värejä ilmaistaan kirjaimin R(ed), G(reen), B(lue) ja Y(ellow) tai N(o color) ja numeroin jotka kertovat eri värien prosenttiosuudet lopullisessa värisävyssä. Mikäli koodin viimeinen osa on pelkkä kirjain, värisävy sisältää vain yhtä väriä.

Esimerkkivärin (S 0505-R70B) osalta voidaan siis lukea, että väri on sävyltään punaisen (R = red, punainen) ja sinisen (B = blue, sininen) välimaastossa siten, että:
  • 70% väristä koetaan siniseksi (loput 30% kohti punaista).
  • Väri koetaan 5% mustaksi (tummuus 05)
  • Värikylläisyys on 5% täysin värikylläisestä väristä.
Yksinkertaistaen voidaan siis sanoa, että väri S 0505-R70B on melkoisen vaalea, hieman enemmän sininen kuin punainen violetti väri.

Lopputulos (ja pah, välitulos tämäkin on)

Himmeän pohjamaalin ja puolihimmeän pintavärin ero näkyy.
Kiva väri noin muuten, mutta ei sovellu uuden tapetin kanssa yhteen. Ei vaikka kuinka haluaisi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti