Aika kuluu toisinaan kuin siivillä. |
Öisin tapahtuu kaikenlaista. Useimmat meistä tietenkin nukkuvat, mutta joskus syystä tai toisesta nukkumiselle pääsääntöisesti varattu aika kuluu aivan muissa puuhissa. Parin edellisyön aikana tekemälläni mietinnällä päädyin seuraavankaltaiseen, omiin kokemuksiini perustuvaan esimerkkilistaukseen asioista, jotka tavalla tai toisella pyrkivät pitämään muutoin selväjärkistä ihmistä öisin valveilla.
- Lapsi tekee sängyn nukkumakelvottomaksi. Käärmeen lailla unissaan pyörivä kaksivuotias, noin esimerkiksi. Kipeä lapsi on tietysti aivan oma lukunsa. Kello kahden lakananvaihtojumppa ylentää mieltä, koska sitä vain jotenkin tietää, että saman jumpan saa tehdä parin tunnin sisällä uudelleen. Ja uudelleen.
- Urheilu ja uni. Oikein ajoitettuna ne tukevat toisiaan, väärin ajoitettuna sulkevat toisensa pois. Henkisen muistikirjan kulmaan voisi tässä yhteydessä kirjoittaa, ettei klo 23 paikkeilla kannata harrastaa hikiliikuntaa, mikäli haluaa nukkumaan ennen klo 01:30.
- Oma vapaa-aika: päivätyössä käyvän ihmisen vaimo ja lapset sekä tarvitsevat että ansaitsevat aikaa yhdessäoloon. Siten joskus ainoa mahdollinen omien projektien edistämiseen sopiva aika vain sattuu olemaan niiden pienien tuntien paikkeilla.
- Hump, hump, hump, kuuluu naapurin diskokaiuttimesta. Kerrostalo-asunto ja kotibileet != hyvä juttu, etenkään arki-iltoina.
- Kipu ei kysy ajankohtaa. Mikäli hammassärky tai sijoiltaan mennyt olkapää tai joku sellainen sattuu tapahtumaan sellaiseen aikaan, että pitäisi olla nukkumassa, niin ei varmasti tule nukuttua.
- Hyvää kirjaa tulee usein luettua siihen saakka kunnes se putoaa otsalle. Hyvää kirjaa jaksaa usein lukea tosi pitkälle.
- Hyvät ajatukset vaativat jatkuvaa kehittelyä kunnes ne ovat valmiita. Hyvät ajatukset saadaan usein hieman väsyneenä. Aamulla yritetään sitten muistaa, mitä tuli yöllä mietittyä.
- Siirtymät paikkojen A ja B välillä. Useimmiten A = oma koti ja B = mummola, koska lapsia on helpointa siirtää niiden nukkuessa.
- Neuvotteluiden venyminen pitkälle yöhön kysyy turnauskestävyyttä ja siten kompromisseihin on ilmeisesti helpompi myöntyä. Mikäli yölliset neuvonpidot tapahtuvat esim. lasten kanssa ja koskevat vaikkapa sitä, missä kukakin nukkuu, lopputulos on lähes aina sama - kaikki nukkuvat isän ja äidin sängyssä. Paitsi isä, joka nukkuu sohvalla.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti