19.1.2014

Sohva työmaalla

Seinä tasoitettu maalausta varten, kello noin 01:30.
Olohuoneessamme on tähän saakka ollut edellisen asukkaan remonttirullasta seinälle loihtima pystyraitatapetti. Kyseisten tapettien väri ei ole koskaan ollut aivan niitä suosikkejamme, mutta jostakin syystä olohuoneen pintojen remontointi on vain jäänyt - aina tähän saakka. Tuumasta toimeen: vanhat tapetit alas, uusien valinta, seinien tasoitus, maalaus ja yhden seinän tapetointi. Helppo ja nopea juttu, ainakin näin paperilla.

Usein tämä ajatusmalli putoaa takaisin todellisuuteen juuri tässä vaiheessa. Samalla kun odotellaan tilattuja tapetteja ja jännitetään niiden väriä, olohuoneelle pitää antaa muovikuorrutus sitä loputtomalta tuntuvaa tasoitus-hiomis-yök-vieläkö-tätä-riittää -prosessia varten.

Väri- ja tapettivalintoja

Tapetin valinnassa on melko usein vaikeutena se, ettei aivan tarkasti tiedä, minkä värinen jokin tietty kiva tapetti on luonnossa. Kalliimpien design-tapettien kanssa ongelma korostuu, sillä useampaa kierrosta mahdollista väärän väristä tapettia ei lompakko yksinkertaisesti kestä. Koska kyseiset tapettikuosit tulevat lisäksi poikkeuksetta useissa ehkä sopivissa väreissä, sen täydellisen tapetin valinta voi olla jopa hermojaraastava kokemus.

Onneksi on olemassa modernia nykytekniikkaa. Sitä hyödyntävä prosessimme esimerkkivärin hakemiseen maalikaupasta etenee jokseenkin näin:
  1. Valitse tapetti ja etsi siitä kuva valmistajan verkkosivuilta
  2. Avaa ko. kuva kuvankäsittelyohjelmaan, esim. Gimp:iin
  3. Ota haluamastasi väristä pipetti-työkalulla värinäyte
  4. Syötä väri perbang.dk:n värikenttään ja etsi väriä parhaiten vastaava NCS-värijärjestelmän väri
  5. Ota värikoodi talteen (esim. NCS S 1510-B20G) ja hae maalia kaupasta
Vaihe 3: Värikoodin sieppaus.
Kuvankäsittelyohjelma antaa värin hex-koodina RGB-muodossa (esim. #CCE0DF), joka pitäisi jollakin konstilla muuntaa maalikaupan ymmärtämään muotoon. Yllättäen internetistä löytyi tarkoitukseen juuri passeli työkalu, jolla rgb-värin saa konvertoitua melkeinpä kaikkiin mahdollisiin värijärjestelmiin.

Vaihe 4: perbang.dk - Hex to NCS -konversio
Pikainen tiedustelu maalikauppaan paljasti, että NCS-koodin perusteella voidaan sekoittaa melkeinpä minkälaista seinäväriä tahansa. NCS -värijärjestelmästä voi lukea lisää esim. Wikipedian artikkelista.

edit 20.1.2014: Pro tip! Perbang.dk:n lisäksi värivalintojen avuksi löytyi käyttöliittymältään hieman insinöörimmin muotoiltu sivusto http://encycolorpedia.com. Encycolorpediasta löytyy kätevästi useiden valmistajien omia väriskeemoja vastaavat tarkat värikoodit (mm. Tikkurila ja Teknos).

Koemaalaus

Vaihe 6: koemaalaus.
Viimeisenä vaiheena tapetinvalintaprosessia telataan koeväri seinään ja valitaan se kaikkein paras tapetti. Koevärien ostosta on myös se hyöty, että seinän voi maalata valmiiksi tapetin taustaväriin. Tällöin mahdollisista tapettien väliin jäävistä saumoista ei paista esiin maalarinvalkoinen, vaan tapetin taustaväriä vastaava väri.

Ostimme kaksi pienempää maalipurkkia, jotka vastasivat kahta loppusuoralle päässyttä tapetin väriä. Tässä tapauksessa vasemmanpuoleinen, aavistuksen siniharmaa väri oli se kiva, jonka perusteella sitten tilasimme tapetin. Tällä tavalla värejä ei tarvitse arvailla, vaan lopputulos on (usein ainakin lähes) odotusten mukainen. Useiden tapettien ja värien viidakossa kannattaa toki olla tarkkana, jotta pysyy kärryillä, mikä väri vastaa mitäkin tapettia. Ettei vahingossa esimerkiksi tilaa väärää tapettia tai jotakin sellaista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti