20.11.2012

Zoom B2.1u mod

Zoom B2.1u valmiina leikkauspöydälle.

Olen ollut tyytyväinen bassolle tarkoitettuun multiefektipedaaliini. Perussoundien, octaverin, lähinnä äänenvoimakkuuden säätämiseen käyttämäni ekspressiopedaalin ja XLR-linjaulostulon lisäksi Zoom B2.1u sisältää paljon enemmän kaikenlaista säröä ja häröä kuin ikinä tulen tarvitsemaan.

Yksi on kuitenkin jäänyt harmittamaan. Esimerkiksi kaikujen ja joidenkin muiden efektien kanssa käytettävä tap tempo -painike on sellainen sormella painettava pikkuruinen kikkare, jota livetilanteessa on melkoisen hankala operoida. Samalla tavalla ekspressiopedaalin ohjaaman parametrin valinta on livenä luvattoman hankalaa.

Ratkaisuksi ongelmaani valitsin sen tavallisen nuukailijan reitin ja harrastamani "Älä koskaan heitä mitään tarpeellista pois" -filosofia osoitti jälleen voimansa. Kaivoin varaston perukoilta vanhan Behringerin kitaracombon mukana kanavanvaihtoa, viritintä ja sen sellaista varten tulleen jalkapedaalin. Pedaalia en ole koskaan tarvinnut kyseisen combon kanssa, mutta nyt pienen muutoksen jälkeen sillekin löytyi hyötykäyttöä. Pedaalin painikkeet olivat vielä sopivasti lepoasennossa virtapiirin auki jättävää tyyppiä.

Mitä minä sitten oikeastaan tein? Lisäsin efektipedaaliini ulostulon kahdelle jalalla painettavalle kytkimelle, jotka vastaavat edellä mainittujen tap tempo ja pedal assign -painikkeiden painamista. Pedaalissa on toki olemassa liitin lisäekspressiopedaalille tai jalkakytkimelle, jonka saa sitten säätää ohjaamaan vaikkapa juuri tuota tap-tempoa. Jos joskus aion sellaisen hankkia, ei nykyinen viritys jää silti tarpeettomaksi. Vielä on nappeja jäljellä, vaikka delay holdiin tai rumpukoneen käynnistämiseen.

Tarvikkeet

  • Juotoskolvi + tinaa. Oma kolvini on 25W ja ehkä hieman liian iso tällaiseen.
  • Yleismittari sopivien liitospisteiden ja onnistuneiden kytkentöjen mittaamiseen.
  • Ruuvimeisseli, kuorintapihdit ja satunnaisia muita yleiskäyttöisiä työkaluja.
  • Kutistesukkaa ja pieniä sähköjohtoja (esim. vanha cat-kaapeli käy mainiosti luovuttajaksi)
  • 3,5mm stereoplugi ja -jakki. Valitsin liitintyypin jalkapedaalin painikkeiden mukaan. RJ45 -liittimellä saisi kytkettyä jo melkoisen paljon enemmän, varsinkin yhteismaata käytettäessä.
  • Ylimääräinen jalkapedaali. Vakavammat harrastelijat tekevät tämänkin osan itse.

Kuvat

Bittiviidakon sananlasku kuuluu: "Näytä kuvia, tai sitä ei tapahtunut". Todisteeksi Tuomaille näppäilin muutaman kuvan prosessista, josko näistä sitten olisi iloa muillekin kuin itselle.

Viiden ruuvin jälkeen kotelo halkesi siististi kahteen osaan.

Hieman sovittelua ja jakki löysi oikeastaan ainoan mahdollisen paikkansa takalevyssä.

Porasin pilottireiän pienemmällä terällä kotelon sisäpuolelta.

Pilottireiän avarrus isommalla terällä. Tässä olisi voinut hieman teipata takalevyä siistimmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Sopivat liitoskohdat löytyvät yleismittarilla. Maajohtimen paikka kannattaa tarkistaa, ettei pedaali ala toimia oudosti.


Pedal assign kytkettynä. Tarkistin vielä, etteivät johtimet ole oikosulussa ja että maajohto on oikeassa paikassa.


Tap tempo löytyi alemmalta piirilevyltä, maajohtimen juotin heti suosiolla isompaan kontaktiin. Kuvan oikeassa reunassa olevaa lattakaapelia kannattaa myös varoa.

Kytkennät testattuna ja pedaali valmiina koottavaksi. Poratessa takapaneelin merkintätarra hieman halkesi, korjasin tämän liimalla ja puristimella.

Behringerin jalkapedaali sai myös rakkautta osakseen, kun plugi vaihtui pienempään.

Loppusilauksen antavat DIY-tarrat maalarinteipistä ja kuulakärkikynästä. Johtoa pedaaliin jäi ehkä turhankin paljon.
Vielä lopuksi: projektia rakennellessani tuli mieleen, että mikäli minulla olisi ollut olemassa esimerkiksi neljäkanavainen jalkakytkin, olisin ehdottomasti lisännyt jalkapainikkeisiin myös bank up/down -kytkimet. Tätä ajatellen olisi ollut varmasti fiksua asentaa pedaaliin jo valmiiksi sellainen liitin, jossa on laajennusvaraa, esimerkiksi RJ45. Vaan kun ei ollut pedaalia, niin en sitten lisännyt. Vaikka tällaiset modaukset eivät muuta pedaaliani esimerkiksi Zoom 9.1ut:ksi, tuotteen käyttökelpoisuutta ne lisäävät kummasti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti