29.10.2014

Hall-antureista

2kpl TLE4905L hall-anturia.
Sähkövaihdeprojekti on jo melko pitkällä. Koska käyttämäni osat eivät välttämättä ole aina niitä kaikkein kestävintä laatua (~50e kokonaisbudjetti), systeemin olisi hyvä tunnistaa edes joitakin käyttäjän virheitä, selvitä niistä ja estää osien ennenaikainen rikkoutuminen. Eräs tällainen tunnistin / anturisysteemi on pyörintätunnistin, jonka palauttamien arvojen perusteella päätellään pyöriikö ketju ja voidaanko vaihteita siten vaihtaa. Tällaisen tunnistuksen saisi aikaiseksi jo yhdelläkin tunnistimella, mutta toisaalta, määrä korvaa laadun...

Koko juttu kertoo, kuinka kahteen Hall-anturiin ja muutamaan magneettiin perustuva pyörimisen/pyörintäsuunnan tunnistin rakennetaan ja kuinka sellaista ei kannata kiinnittää.

19.10.2014

Futaba s3003 feedback mod

Testattu, toimii - avataan se.
Sähkövaihdeprojektin osaprojektit jatkuvat. Takavaihtajaa liikuttelevaa servoa on helppo komentaa siirtymään johonkin tiettyyn asentoon, mutta jälkikäteen servosta ei voi lukea, mihin asentoon se jäi. On toki olemassa kalliimpia ja ilmeisesti parempia servoja, joissa tällainen ominaisuus löytyy ("open loop" tai "feedback" servo) mutta yllätys kyllä, halvin lähikaupan hyllystä löytynyt standardikokoinen servo (Futaba s3003) ei ole sellainen.

Toiset asiat täytyy tehdä itse ja toiset asiat saa tehdä itse.

18.10.2014

Virta päälle, virta pois

Servon virtakytkin -testikytkentä.
Vielä viikko sitten minulla ei ollut ajatustakaan, millaiseen jäniksenkoloon tuli taasen hypättyä näiden elektroniikkavekottimien kanssa. Sähkövaihtajaprojekti etenee, jos toisinaan oppimiskäyrä onkin melko jyrkkä. Aikani pohdittuani sain servon virtakytkimen toimimaan (heti toisella yrittämällä) ja samalla tuli ehkä opittua jotakin uutta. On se jotenkin hirmu jännää, kun koodilla voi manipuloida reaalimaailmaa. Laittaa vaan väliin kaikenlaisia fettejä, vastuksia ja yhden schottky-diodin.

6.10.2014

Yhdestä on moneksi - analogitekniikkaa

R-2R vastusverkko-painike-juttu.
Mikrokontrollereissa on pinnejä, joihin saa kiinni kaikenlaista. Jotkut pinneistä ovat digitaalisia (0 tai 1) ja jotkut pinneistä ovat analogisia (0 ... 1). Jos projektin tavoitteena on tunnistaa painikkeen painalluksia ja mikäli digitaalisia pinnejä ei ole enää vapaana painikkeiden kytkemiseen, vastusverkolla (tai -tikapuilla) voidaan kytkeä monta painiketta analogiseen pinniin.

Tarve tällaiselle temppuilulle ilmeni, koska projektissa käyttämäni Adafruitin Trinket perustuu ATtiny85 -mikrokontrolleriin ja siinä on vain 5 kappaletta käytettävissä olevia GPIO (General Purpose Input and Output) pinnejä.