21.6.2022

Runkolaukku v4

Runkolaukku.

Uusi runkolaukku, nyt kaikissa harmaan sävyissä! Laukun mitat ovat 53cm (pit) x 5cm (lev) x 10-15cm (kork) ja tavoitteena oli tehdä sellainen, joka pingottuu nätisti 56cm pitkän rungon keskelle (etukolmion max. pituus 54cm). Laukku valmistui jo helmikuussa, mutta raportointi on parempi tehdä myöhään kuin ei milloinkaan, eikös vain?

Materiaalit

Runkolaukun materiaalit ja kaava 1:1 koossa.

Laukun materiaaleina on hieman corduraa muistuttava kuomu/markiisikangas, ripstop-tyyppinen kevyempi nylon-kangas (silnylon?), verkkokangas ja pari Bilteman xxl-kokoisesta heijastinliivistä purettua heijastinnauhaa. Vetoketju on 8mm muovihampaalla varustettua metritavaraa, johon laitoin kaksi vastakkaisiin suuntiin aukeavaa vedintä. Kankaat löytyivät Sisustus Muovikum -nimisestä liikkeestä ja Eurokankaasta.

Kokoaminen ja muutamia valintoja

Kiinteiden tarranauhojen ompelua.

Laukun kyljet valmiiksi kasattuina.

Aiemmista laukuistani poiketen kiinnitystarrat ovat nyt kiinteä osa laukkua, pois lukien etummainen vaakaputkeen kiinnittyvää tarra, jossa on 4cm leveästä turvavyöstä tehty nauhakujasto. Vaakaputken kaksi taaimmaista tarraa jatkuvat laukun sisäpuolelle juuri sen verran, että käyttämäni yhden hengen teltan (Alpkit Soloist XL) kepit ja vaarnat on mahdollista kiinnittää niihin. Silloin kun teltta ei ole mukana, samat tarrat pitävät esim. pumpun mukavasti menossa mukana. 

Runkolaukun sisäosat ja johtojen läpivienti.

Laukun etuosassa, nauhakujaston alla, on velcrolla suljettava laukun levyinen läpivienti kaikenlaisia kaapeleita varten ja laukun toisella sivuseinällä on koko laukun pituinen verkkotasku, minne voi sijoittaa esim. usb-akkupaketteja, varapinnoja, eväitä tai muuta litteää tavaraa.

Mittapiirros ja valmis laukku.

Yleisesti ottaen näissä laukuissa on vasemmassa kyljessä jonkinlainen, joko kokopitkällä tai osamittaisella vetoketjulla varustettu pienempi tasku. Ensimmäisiin tekemiini runkolaukkuihin minäkin tein sellaiset, mutta tästä laukusta jätin vasemmanpuoleisen taskun pois, sillä en ole löytänyt taskulle oikeastaan minkäänlaista käyttöä. Periaatteessa telttakeppitasku voisi olla tuollainen käyttötarkoitus, tai sitten vasen ja oikea vetoketju voisivat johtaa samaan isoon taskuun. Mene ja tiedä. 

Nyt muutaman kuukauden ja pidemmän reissun kokemuksen jälkeen usb-akkupaketti voisi olla kätevää sijoittaa omalla vetoketjulla varustettuun taskuun, sillä sen onkiminen seinälatausta varten täyteen pakatun laukun uumenista on aavistuksen työlästä. Toisaalta, lisäämällä 10cm lisää pituutta käytettyihin usb-johtoihin helpottaisi tätä työläyttä jo merkittävästi.

Lopputulokset

Laukkusarja harmaan sävyissä.
Tyytyväinen täytyy olla: yleensä kun tekee itse, saa sellaista kuin sattuu tulemaan. Nyt neljännen iteraation kohdalla tämä homma on tuntunut kääntyvän siihen suuntaan, että laukusta saa jo sellaisen kuin haluaa.

Runkolaukku kiinnitettynä aiotulle paikalleen.
Laukku on tehty täsmämittaiseksi valkoiseen Peugeotiin ja mitoitus osui kohdalleen paremmin kuin hyvin. Jos laukkua vertaa aiempiin, nauhakujaston ja irtotarrojen kanssa kiinnittyviin laukkuihin, niin kiinteät tarrat pitävät laukun ehkä aavistuksen paremmin ryhdissään. Toisaalta taas nauhakujastollista laukkua uskaltaa ylipakata hieman enemmän kuin tällaista mallia, ilman välitöntä repeämisvaaraa.

Tästä laukkusarjasta puuttuukin oikeastaan enää ohjainkannattimeen kiinnittyvä toptube-laukku...


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti