7.4.2013

Samalla viivalla

Vieras vieraalta maalta.
Tulimme tänään ystäväperheemme lapsen synttäreiltä kotiin ja parkkipaikallamme oli auto. Kuvassakin näkyvä, parhaat kilometrinsa nähnyt farkkumallinen Ford Mondeo, jonka apukuskin ikkunan virkaa toimitti karmeihin teipattu jätesäkki. Autossa oli alla sekarengastus (kesä + talvirenkaita) ja takakontti sekä takapenkit täynnä jätesäkkejä, jotka puolestaan olivat täynnä... öö, jotakin. Ajatella! Jonkun muun auto, meidän maksetulla paikalla ja vielä Bulgarian kilvissä!

Toimintasuunnitelmaksi valikoitui jotakin tämänkaltaista: purettiin oma porukka autosta kotiin ja sitten pysäköin automme poikittain siihen Mondeon eteen, että saadaan roistot kiinni. Ansa laukesi melko nopeasti ja auton vieressä seisoi "I'm sorry"n verran englantia puhunut pariskunta. "Paid places!", koputin lämmitystolppaa kiukkuisena ja koppavana.

Kun sain auton takaisin paikalleen ja kävelin kotiin, niin pihalta pari vanhempaa naista jäivät vielä päivittelemään, mihin tämä maailma on oikein menossa. Sama pariskunta oli kuulemma käynyt tyhjentämässä sekä meidän että naapuritalon metalliroskikset. "Miksi joku tekee tuollaista?" naiset kyselivät. Mulla puolestani putosi sydämestä pohja. Elääkseen joku tuollaista tekee, sillä romumetallista maksetaan kilohintaa. Kiukun alle haudattu kristitty alkoi taas muistaa muutamia ohjeita, jotka eivät saisi koskaan unohtua (mm. Sananl 22:2, Matt. 25:40 ja Ilm. 3:15-17).

Sen verran jäi kaivelemaan, että lähdin vielä etsimään pariskuntaa. Pienen päättelyn jälkeen toinen arvaus mahdollisesta sijainnista osui kohdalleen ja löysin heidän autonsa, mutta muun liikenteen vuoksi pari pääsi pakenemaan anteeksipyyntöäni. Tällainen syö miestä kuin sirkkeli, toista kertaa en etsinnästä huolimatta heitä enää nähnyt.

Kaivoin kotona rekisteritunnuksen perusteella perustietoja heidän todennäköisistä taustoistaan ja selvisi, että heidän autonsa on rekisteröity Bulgarian Vratsan provinssissa. Alueen työttömyystilastot ovat wikitiedon mukaan Bulgarian keskitason huonommalla puolella ja keskipalkkaa Vratsassa saadaan noin 297 leviä (=151,85 euroa) kuukaudessa. Nyt mielessä pyörii kysymyksiä, kuten missä nuo kaksi nukkuvat, mitä syövät ja miksi pitää olla ääliö.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti