23.12.2015

Metsäjeesus?

Paljon ja ei mitään.
Autio, eristynyt, erämaa, harva, erillinen, irrallinen, syrjäinen, tyhjä. Melko lohduttomia ja epäsosiaalisia sanoja, etenkin näin joulun alla. Tiedättehän sen kertomuksen joulusta? "Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun." [Luuk. 2]

Jouluevankeliumi, löytyy Raamatusta?

Kuinka lohduttomuus, yksinäisyys ja muut liittyvät millään tavalla joulun ilosanomaan?

Maantietoa

Jeesuksen perhematkat (lähde: tuntematon)
Jos tarkastellaan aluksi reittiä Nasaret - Betlehem, niin internetin karttapalvelu tietää seuraavaa:
  • etäisyys lyhyimmillään noin 165km
  • matka-aika bussilla noin 4 tuntia
  • matka-aika kävellen noin 40 tuntia
  • välissä on vuoristo-alue (korkein huippu n. 1km)
Pari tuhatta vuotta sitten bussit eivät kulkeneet yhtä usein kuin nykyään, joten aasikyytiä mentiin. Epätoivo saattaisi yllättää, mikäli esikoista odottava vaimo pitäisi tänä päivänä siirtää mainitun vuoriston yli ilman modernia kuljetuskalustoa.

Metsäinen meno.
Suomessa ei juuri vuoristoja ole, mutta etäisyydet paikkojen välillä ovat pitkiä. Raamatun aikojen kivikkoista erämaata ei täältä myöskään helposti löydy, mutta umpisuomalaista umpimetsää meillä riittää senkin edestä. Raamatun joulumatkaa voisi verrata Tampere-Turku -välisen reitin kulkemiseen sellaista reittiä pitkin, jossa parhaiden osuuksien tiepohja muistuttaisi takametsän hiekkatietä rallikilpailuiden jälkeen.

Joulu Turussa

Ajatusleikkinä jouluevankeliumin sijoittaminen Suomeen on mielestäni mainio. Joosef ja Maria lähtisivät vaikkapa Tampereen Kalevasta, Näsinneulan kaupungista verollepantaviksi Turkuun, Åbon kaupunkiin. Näin päin saisimme joulun tapahtumat samaan kaupunkiin josta joulurauha - jos luoja suo - meille tänäkin vuonna julistetaan.

Joulu on ydinperheiden juhlaa ja sitä se on ollut alusta saakka. Joskus tulee mietittyä, kuinka Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko ei ollut veden muuttaminen viiniksi, vaan se, kuinka hän muutti Joosefin ja Marian isäksi ja äidiksi. Tiedän, että perhejuhla ilman perhettä (tai Jeesusta) on monelle vuoden ahdistavin, eristävin, yksinäisin, tyhjin ja lohduttomin kokemus. Ensimmäisen joulun kulissit eivät olleet paljoakaan paremmat eikä Jeesus ollut vielä pelastanut maailmaa. Oi ahdistusta!

Minä olen onnellisessa asemassa, sillä omalta osaltamme vietämme perhejoulumme Turun seudulla. Nyt ihan ensimmäistä kertaa ja tavoitteenamme on myös liittyä siihen enkelikuoroon, joka Tuomiokirkkotorilla näin joulun alla runsain mitoin kokoontuu. Enää täytyisi löytää ne kolme viisasta miestä...

Olivatpa omat tunnelmasi mitkä tahansa, hyvää ja rauhallista joulua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti