5.5.2015

Grillikauden avajaiset

Jamie Oliver grillaa. (Kuva ©: jamieoliver.com)
Asioita ei sovi jättää puolitiehen. Kun grillataan, niin se pitää tehdä nimimiehen elkein tai ainakin nimimiehen nimellä varustetuilla välineillä. Joopa joo.

Löysimme ennen vappua tarjouksesta hyvänoloisen Jamie Oliver Classic Grill BBQ -pallogrillin ja tarjoushinnan sumentamin silmin sellaisen sitten hankimme. Kokonsa puolesta tämä grilli muistuttaa jo pientä ruokatehdasta (kokkausalaa luvataan jopa 57cm) ja täytyy myöntää, tämän parempaa grilliä meillä ei koskaan ole ollut.

-"Huomenna vois grillata."
-"Joo. Kasaanko tuon grillin?"
-"Joo."

Jamie Oliver, Ikea edition

Vain noin kuusi sivua.
Nykymuodin mukaisesti ostamamme tuotteen hinta korreloi melko suoraan oman työn osuuteen. Ostamastamme laatikosta ei paljastunut grilliä, vaan (iso) kasa grillin osia ja Ikea/Lego -tyyppiset ohjeet. Ei sanoja, vain yksiselitteisiä kuvia.

Ensisilmäyksellä grillin pultit, mutterit, prikat sun muut olivat fiksun oloisesti pakattu erillisiin työvaiheiden mukaisiin lokeroihin ja osat olivat erillispakattuja mahdollisten kolhujen välttämiseksi. Yksi piste Jamielle.

Kupru.
Kasausprojektin aluksi purin osat olohuoneen lattialle, otin ne ulos kääreistään ja laskin ja tarkistin, että kaikki ovat paikalla ja kunnossa. Kiinnitystarvikkeita oli ylimääräisiä keskimäärin yksi kappale joka laatua. Ainoa moittimisen aihe osien osalta oli grillin kuvusta löytynyt pieni kupru. Tästä huolimatta toinen piste Jamielle.

Karu totuus

Valmis grilli ja korjattu ohjevihkosen otsikointi.
Kuten alussa mainitsin, valmiiksi koottuna tämä Jamie-brändätty grilli on vallan mainio tuote. Kokoonpanovaihe on sen sijaan kattaus Gordon Ramsay / Hells' Kitchen -tyyppistä tuskaa.

Mutteri liian suuri tai avain liian pieni?
Grillin renkaita kiinnittäessä mieleeni pääsi ensimmäisen kerran ajatus, josko Jamien laadunvalvonnassa olisi pieniä aukkoja. Mutteri ja sen kiristämiseen tarkoitettu avain olivat aavistuksen eri paria. Tämä ei ollut ongelma, koska jakoavain, mutta silti. Miinus yksi pistettä Jamielle.

Hattumutteri ja pultti.
Grillikuvun alle kiinnitetään kaikenlaista tavaraa ja tätä tarkoitusta varten Jamie oli pakannut mukaan komeat hattumutterit. Hattumutteriin kiinnitettävistä pulteista pari kappaletta oli myös komeasti ameriikan mallia, eli liian pitkät:

Mutteri kireällä, hattu irti.
Liian pitkästä pultista seurasi mutterin hatun ponnahtaminen pois kahdesta eri mutteri-pultti yhdistelmästä. Ja ei, en käyttänyt väärällä kirjaimella varustettuja osia - tarkistin. Miinus toinen piste Jamielle.

Tuuletusaukot ja läpän kiinnityspultti.
Seuraava ärsytys tuli vastaan ilma-aukkojen säätöläppää kiinnittäessä. Kuvassa näkyvät pienet muruset ovat peräisin reiästä, johon kiinnityspultti laitetaan. Reikä oli suoraan paketista otettuna sen kokoinen, ettei läpän kiinnityspultti mahtunut siitä läpi ja näin ollen reikää piti hieman avartaa.

Kun läppä oli paikoillaan, tuli todettua ettei ohjeissa ollut mainittuna sitä ainoaa mahdollista asentoa, jossa sekä grillin että venttiililäpän ilma-aukot asettuvat niin kuin ne on tarkoitettu. Toisella yrittämällä tämäkin meni kohdalleen, mutta se tarkoitti muutaman hankalan mutteri-prikka -yhdistelmän avaamista ja uudelleen kiinnittämistä. Miinus kolmas piste Jamielle.

Lopputulos

Valmis grilli.
Ympäripyöreään plus-miinus-nolla -tulokseen tarvittavan positiivisen pisteen voin mielelläni laskea grillin alaosan ja kuvun väliin tulevasta kauluksesta, joka toimii mainiona tuulisuojana.

Valmis tuote tekee sen minkä lupaa, eli pitää tulen sisällään ja lämmittää ruoan. Loppu on kiinni kokin taitotasosta tai puhtaasta tuurista. Kokoonpanovaiheessa mieleen hiipi silti se pieni ajatus, josko Jamie olisi itse koskaan koonnut yhtään tällaista grilliä. Mene ja tiedä.

Jamie Oliver grillaa. Maakuopassa. (Kuva ©: jamieoliver.com)
Summa summarum - vappuna grillasimme grillissä, eikä meidän tarvinnut Jamien tavoin istua maakuopan reunalla. Lieneekö herra sittenkin itse yrittänyt, mutta epäonnistunut?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti