24.1.2014

Yöllisiä kielikuvia

Tapetinvalintaa. Jotakin vanhaa ja jotakin uutta.

Olohuoneprojektimme on edennyt siihen vaiheeseen, että pitäisi taas pystyä valitsemaan tapetti. Taas, sillä englannista jo tilatut ja toimitetut 5 rullaa (Laura Ashley Josette Duck Egg -tapettia) olivat aivan liian vaaleita siihen nähden mitä olimme ajatelleet. Ovat muuten myynnissä sopuhintaan, mikäli jotakuta kiinnostaa.

Puolenyön paikkeilla suunnitelmaa edistäessämme huomasin nauravani omaa kielenkäyttöämme ja sitä, millaisia ajatuksia yritimme viestiä toisillemme. Tulevan tapetin pitäisi olla ilmeisesti jollakin tavalla urbaani, moderni, hohdokas, abstrakti tai boheemi sekä sisältää glamouria ja glitteriä ja vieläpä mieluusti kaikkia samaan aikaan. Us-ko-ma-ton-ta.

Miss Olohuoneen Tapetti 2014

Ehdokas numero 1: Harlequin Leonida Gold
Ehdokas numero 2: Harlequin Bonica Lagoon, Charcoal and Gold
Ehdokas numero 3: Designers Guild Tsuga Driftwood

Ehdokas numero 4: Designers Guild Florentine (kuvasta poiketen väri Gold)
Kauneuskilpailun finaalijoukko on tällä hetkellä rajautunut noin neljään vaihtoehtoon. Osa vaihtoehdoista on ornamenttia ja osa neutraalimmin kuvioitua. Tällä hetkellä neutraalimmat kuviot ovat kaiketi voitolla sillä perusteella, että muualla asunnossamme on melko paljon kuviollista tapettia. Mikäli laittaisimme olohuoneeseen jonkin reippaasti kuvioidun tapetin, lopputuloksena voisi olla liian levoton koti ja ahdistusta asian suhteen.

Toisaalta, koska edellinen tapettimme oli neutraali (lyhyesti kuvailtuna "laimean kelmeä"), täytyisi voittajaksi mielivän neutraalinkin uuden tapetin pystyä tekemään tietty irtiotto verrattuna aiempaan. Kuten Laura Ashley-tilauksemme opetti ja osoitti, mikään ei ole varmaa (paitsi se, että meidän kämppä on aina remontissa). Ei ainakaan ennen kuin kilpailun tuomaristo on päässyt voittajasta yksimielisyyteen ja Miss Olohuoneen Tapetti 2014 on lopulta liimattu seinälle.

Mitä jäbät (ja kukkaset) duunaa?

Jäbät ja daamit duunaa tietty tapettivalintoja, mutta kuinka tämä kaikki sitten liittyy kukkasiin yhtään millään tavalla? Helposti, sillä kaiken tapettiähkyn keskellä minulle tuli mieleen eräs katkelma eräästä kirjasta:
Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. [Matt. 6:28]
Saattaa olla, että panostamme hieman liikaa aikaa tällaiseen turhanpäiväisyyteen. Siksi muotoilin tämän ajatuksen ilmaisen sisustusvinkin muotoon (Saa käyttää, ei ol' pakko):

Kodin kauneus ei loppujen lopuksi liity tapetteihin, seinien väriin tai ihaniin sisustustekstiileihin.  Meidän kotimme on kaunis, koska siellä asuu ihmisiä, jotka välittävät toisistaan. Usein sanomme tämän myös ääneen, käyttämällä joko sanoja tai sitten niitä pieniä arkisia tekoja.

Olisi tietysti kiva, jos kiviseinätkin huutamalla korostaisivat kotimme ihanuutta, mutta tarkemmin ajateltuna täysin tarpeetontahan se on. Tällä tavalla hieman koukeroisesti ilmaistuna haluan siis sanoa, että mitään stressiä en suostu näistä tapettiasioista ottamaan, vaikka laatu maksaa ja valintojen edessä menee pienellä ihmisellä sormi monesti suuhun.

Loppukevennys

Työtila.
Stressitöntä tai ei, ilman hikeä ja pölyistä naamaa ei olohuone missään tapauksessa nouse uuteen kukoistukseensa. Asutun huoneiston keskeisimmällä paikalla olevan huoneen remontoinnissa on lisäksi omat haasteensa, etenkin jos muun asunnon aikoo pitää pölyttömänä ja asumakelpoisena myös remontin aikana. Ratkaisuksi pölyongelmaan kävin ostamassa 50m2 ohutta suojamuovia (n. 7eur, Bauhaus). Tämän muovin sitten teippasin lattiasta kattoon ja seinästä seinään, jotta välttyisimme hiontapöly-katastrofilta.

Suunnitelma toimi paremmin kuin hyvin. Seinän valmistuttua lakaisin muovista muodostuneen valokuution sisältä kuusi rikkalapiollista hiomapölyä ennen imurointia. Kuution ulkopuolella siivoukseen riitti pölyisten jalanjälkien imurointi kulkuaukon kohdalta. Kulkuaukon kohdalle olin laittanut tuplakerroksen muovia ikään kuin verhoksi ripustettuna ja ohuen muovin huikea staattinen sähkövaraus esti lähes kaikkien karkuun yrittäneiden irtopölyhippusten etenemisen asuttuihin tiloihin.

Loppukevennys muodostuu siitä helpotuksesta, ettei tuota seinää tarvitse enää tasoittaa tai hioa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti