11.9.2013

Ring Ring, lenkkeilydraama

Pyöräilyn kieltävät liikennemerkit (via polkupyoräily.net wiki)

Minulla on tragikomedia-idea, joka menee jotenkin näin: näytelmässä on kaksi kohtausta, joista ensimmäinen käydään kahden kuvitteellisen sauvakävelijän ja yhden kuvitteellisen pyöräilijän välillä. Taustoitan hieman, jotta saatte mielikuvituksellanne paremmin aiheesta kiinni.

Kuvitteelliset sauvakävelijät olkoot vaikkapa noin 50-60-v pariskunta, joista noin 165cm pituisella kuvitteellisella naisella olkoot yllään kuvitteellinen punainen lenkkeilypaita. Hieman kuvitteellista puolisoaan pidemmällä miehellä voisi olla yllään harmahtava asu. Kuntoilusta ja sauvakävelystä innostunut pariskunta on viikottaisella kuvitteellisella sauvakävelylenkillään ja he keskustelevat juuri jostakin yhteisestä innostavasta aiheesta, vaikkapa Juoksija-lehden uusimman numeron mainiosta yleisönosastokirjoituksesta.

Pyöräilijä on noin 30-vuotias mies, joka on vastikään löytänyt pyöräilyharrastuksen. Kuvitteellinen mieshenkilö ajaa sinistä maastopyöräänsä musta kypärä ja aurinkolasit päässään. Näytelmäni tapahtuma-aikaan 11.9.2013 klo 19.45 pyörälenkillään oleva mies saavuttaa kuvitteellisen sauvakävelijäpariskunnan.

Kohtaus 1, kohtaaminen kuntoilureitillä

Juoksujalkaa.

Mies jarruttaa kauempaa, jotta pariskunta huomaisi takaa lähestyvän pyöräilijän. Pariskunta kääntyy katsomaan ja jatkaa kävelyään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pyöräilijä saavuttaa lenkkeilijät ja hidastaa vauhtinsa sauvakävelyvauhdiksi - lenkkeilijöiden ohi ei pääse.

Pyöräilijä: "Anteeksi, ajattelitteko väistää?"
SauvakävelijäNainen: "Ei väistetä."
Pyöräilijä: "Aha?"

* Tilanne eskaloituu. Tunteet kuumenevat. Taustalla soi dramaattinen musiikki *

SauvakävelijäNainen: "Tämä on kuntoilureitti, täällä ei saa ajaa pyörällä! Ei väistetä."
SauvakävelijäMies: "Niin ja tuo on tuollainen kulkuväline, ei sellaisilla saa täällä ajaa."
SauvakävelijäNainen: "Juoksija-lehdessäkin oli, että lenkkipoluilla ei saa ajaa pyörää."
Pyöräilijä: "Hm."

Tässä vaiheessa pyöräilijällä käy mielessä jos jonkinmoista vastausta, joista voisi tehdä näytelmääni monologijakson. Esimerkkejä ajatuksista, joita täytyy silti vielä hieman hioa:
  • "Pitääkö ajaa päälle?"
  • "Mennäänpä yhdessä ja näytätte sen kieltomerkin."
  • "Tarkoitatte kävelytietä, mutta kuntoilureitti ei ole sellainen."
  • "Talvi on eri juttu, vaikka sauvat onkin."
Kohtaus jatkuu pyöräilijän hämmentyneen monologin jälkeen. Keksimistään hauskoista vastauksista huolimatta pyöräilijä päätyy ohittamaan pariskunnan, heidän kommenttinsa ja jatkaa matkaa kotiin. Vaikka sauvakävelijänaisen tekisi mieli työntää sauva pyöräilijän pinnojen väliin, hän ei sitä tee, sillä sauva saattaisi vahingoittua - pyöräilijästä viis, selvä roisto ja huligaani.

Kohtaus 2, perustetaan väitteet faktoihin

Ote Turun kaupungin pyörätiekartasta.

Näytelmän toinen kohtaus käydään pyöräilijän kotona. Kotiin saavuttuaan pyöräilijä kertoo tapahtumista vaimolleen ja aikoo kirjoittaa vihapostauksen blogiinsa otsikolla "Saako typeryksen päälle ajaa?". Keksittyään nasevan otsikon pyöräilijää alkaa naurattaa. Ei tietenkään saa ajaa, vaikka mieli kuinka tekisi. Kiukkunsa purkamisen ja vihablogittamisen sijasta pyöräilijä aikoo tulostaa Turun kaupungin pyörätiekartan (.pdf) ojennettavaksi pariskunnalle, mikäli he tulevat joskus toistamiseen lenkillä vastaan.

Kohtaus loppuu, näytelmä loppuu.

Hakukone-ansa ja loppusanat

Saatoitte ehkä arvata, että tämä näytelmä ei ole aivan hatusta tempaistu juttu. Kuulkaapa ihmiset, kuntoilureitit, lenkkipolut, pururadat, hölkkäpolut - miksi niitä haluattekaan kutsua - ovat kaikkien kuntoilijoiden tasapuolisessa käytössä, mikäli niiden käyttöä ei erikseen ole liikennemerkeillä rajoitettu. Talvella pelataan eri pelisäännöillä, mutta muuten reitit ovat vapaata riistaa vaikka hyppykepillä pomppimiseen. Mikäli kieltomerkki löytyy, silloin reitiltä tulee pysyä poissa.

Hauskemmaksi tilanteen omalta kannaltani tekee se, että kohtasin lenkkeilijät polunpätkällä jossa saa ihan kyltillä osoitettuna ajaa myös hevosta. Olisi hirnu hienoa nähdä pariskunta tekemässä estettä ratsastajalle...

Sitten ne hakusanat:
saako pyörällä ajaa ulkoilureitillä, maastopyöräily kuntoilureitillä, pyörät ja lenkkipolut, pyöräily ulkoilureitillä, maastopyöräily, ulkoilu, lenkkeily, juoksu, pururatapyöräily, ulkoilureitillä ajaminen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti