21.12.2012

Lead Foot LFV-1

Lead Foot LFV-1 -volumepedaali (kuva: Thomann.de 2012, http://www.thomann.de/fi/lead_foot_lfv1.htm)
Musiikkiharrastukseni helpottamiseksi tilasin Thomannilta kuvan mukaisen (halvimman mahdollisen) volumepedaalin. Syitä, miksi sorruin tällaiseen perin muoviseen kapistukseen on kaksi: pedaalin runko näytti kohtuullisen tilavalta ja toisekseen, pedaali oli verrattain edullinen. Pienet kolvinpolttamat eivät siten saa pahimmassakaan tapauksessa aikaan kovin suurta mielipahaa.

Paketin sisältö

Kiinalais-Saksalainen pedaali kääreissään.
Pedaali saapui kovin koruttomassa paketissa, oli sentään pakattuna pahvilaatikkoon ja muovipussiin. Laatikossa ei ollut pedaalin lisäksi mitään, vaikka en tähän hintaan (19,70 euroa) muuta kyllä odottanutkaan.

Pedaali valmiina käyttöön, uransa huipulla.
Lead Foot on Thomannin markkinoima bulk-merkki, joten pedaalista ei löydy ainakaan liikaa informaatiota internetistä. Mitoiltaan kyseinen poljin on keskikokoa, 7 x 9 x 20.5cm (korkeus x leveys x pituus) ja liikerata ääriasennosta toiseen soveltui kohtuullisesti oman jalan alle. Mikään hirvittävän pitkä liike pedaalissa ei ole, mutta kai tuollakin sitten pärjää.

Omassa yksilössäni ei ollut T-kaupan verkkosivuilla jakkilevyssä näkyvää GF12 -tekstiä tai in/out -painatuksia liittimien alla, mutta näin ne eivät sitten myöskään häiritse, mikäli joskus päätän käyttää pedaalia ekspressiopedaalina y-kaapelin (esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_cfy_09_vpp.htm) kanssa.

Paikka potentiometrille? Hmm...
Muutamia huomioita täytyy ostoksesta toki tehdä. Pedaalin sivussa on upotus, johon näyttäisi sopivan (tai josta näyttäisi puuttuvan) potentiometri + nuppi. Kyseisen pedaalin "isoveljessä", LFV-2:ssa tällainen potikka on, joten voisin olettaa tuonnekin sellaisen sopivan. Tämä valmis paikka helpottaa esimerkiksi minimivolumea säätävän ohituksen modaamista pedaaliin jo melko mukavasti.

Pedaalin pohja.
Pedaalin ulkoinen tarkastelukierros on hyvä päättää pohjalle. Lattialla paikallaan pysymistä on varmistamassa tuollainen hieman kuvioitu kumimatto, joka ainakin laminaattilattian päällä testattaessa toimi hyvin. Pohjassa ei ruuvinreikien lisäksi olekaan sitten mitään muuta.

Pedaalin sisältö

Pohjalevy irtosi neljän ruuvin jälkeen, sisällä on lähes ei mitään.
Jotta tietäisin, mitä tuli ostettua, täytyi pedaali tietenkin heti purkaa. Pohjalevy irtosi ja kolahti lattialle neljän ristipääruuvin avaamisen jälkeen. Tässä vaiheessa selvisi, että suurin osa pedaalin painosta muodostuu juurikin tuosta pohjalevystä. Rautainen galvanoitu pohjalevy on noin 1,5 mm paksu ilman siihen kiinni liimattua kumimattoa, eikä varmasti väänny hieman painavammankaan ilmaisun alla. Muusta pedaalista en sitten olisikaan niin varma.

Kaksi jakkia ja potentiometri.
Vaikka tiesin jo ennalta, ettei tämä varmasti kovinkaan kummallinen kytkentä ole, niin kovinkaan paljon yksinkertaisemmin pedaalia ei todellakaan voi tehdä. Kaksi Proel -merkkistä 6,3 mm monojakkia ja yksi Alpha -tekstillä varustettu potentiometri. Kävin etsimässä kyseistä jakkia Proelin sivuilta ja kas, mitä tuli vastaan: http://www.proel.com/category/products/gf12
GOLDEN FEET is the new complete pedal series combining Italian design, American technology and PROEL practicability.
Thomannin markkinoima LFV-1 -pedaali on melko todennäköisesti siis Proelin tuote GF12. Kyseisen sivun spekseistä voidaan vahvistaa tämän kiinalais-saksalais-italialais-amerikkalaisen kultajalan materiaalien olevan olevan "Thermoplastic ABS with rubber covered galvanized weighted base", eli ABS-muovia ja kumipäällysteistä, painavaa galvanoitua metallia. Potentiometrin mainitaan olevan pitkäikäinen 100 KOhm lineaarinen kitarapotentiometri ("long-life" linear guitar potentiometer), joten pitihän se sitten mitata.

Täysin kiinni.
Täysin auki.
Mittaustulokset.








Mittaustulokset vahvistivat asian. Pedaalin ollessa täysin kiinni, ohmimittari ilmoitti tulokseksi 97,5 KOhm, mikä vastaa ilmoitettua 100 KOhm arvoa kohtuullisella tarkkuudella. Pieni hämmennys jäi kytemään mittarin ilmoittamasta täysin auki -asennon lukemasta: 16,4 KOhm. Kun pedaalia runnoi oikein voiman kanssa siten, että potentiometrin akselin sai pyörähtämään vielä hieman lisää, lukema tipahti tuosta jonnekin 16KOhm tietämille. Vaikuttaisi siis siltä, että pedaalin liikerata laidasta laitaan on hieman potentiometrin maksimiliikerataa pienempi. Mittaustulokset osoittavat potentiometrin todellakin olevan lineaarinen ja noin 260 astetta pyörivä. Hieman tuo lineaarisuus hämää, sillä ihmiskorvan tapa kuulla asioita on käsittääkseni logaritminen. Kunhan ehdin kokeilla vekotinta ihan oikean signaalin kanssa, niin selviää tarvitseeko potikkaa mahdollisesti vaihtaa.

Se, että pedaalissa on nk. korkeaimpendanssinen potentiometri on hyvä asia, minulla kun on vain passiivisia soittimia kytkettäväksi pedaalin eteen ja tämän on tarkoitus olla se ensimmäinen kapistus signaaliketjussa soittimelta vahvistimelle.

Irrotettava etulevy ja muovinen voimansiirto.
Kotelon etulevy irtoaa siististi, mikä on hyvä asia mahdollisia muutoksia varten. Rattaat ja hammastanko ovat muovia, mikä taasen ei ole kovin hyvä asia mahdollista vikaantumista ajatellen. Kotelossa on kuitenkin tilaa, joten jonkinlainen narusysteemi (tyyliin Ernie Ball jr.) on todennäköisesti mahdollista virittää säätämään potikan asentoa. Pedaalin varpaiden alle jäävä osuus on melkoisen täynnä, mutta kyllä tuonne vielä esim. true bypass- kytkin pitäisi hieman sovittelemalla mahtua.

Yhteenveto

19,70 euron hintainen pedaali on halpa, joten mitään kovin ihmeellistä ei voi odottaa. Aika näyttää, kauanko tuo kestää oikeaa käyttöä, mutta siihen saakka väittäisin pedaalin kestävän melko hyvin. Heikoin kohta on todennäköisimmin joko potentiometri tai sitten sitä säätävä hammaspyörä/tanko -yhdistelmä. Potentiometriin täysin auki -asennossa jäävä vastus hieman ihmetyttää, mutta kokeilemalla selvinnee vaimentaako tuo ääntä ja kuinka paljon.

Runko on tukeva ja tilava, minkä lisäksi siitä löytyy valmiita paikkoja käytännöllisille lisäyksille. Pedaalin liikerata on mukava, vaikken asteita mitannutkaan. Nilkka ei siis joudu hullunkuriseen asentoon missään vaiheessa liikerataa. Pedaali on myös hyvän kokoinen normaalikokoiselle jalalle (21x9cm).

Linkit:

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti